-5 0 +5
16:18:22
signal iduna

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

Stanowisko ŚIT w sprawie TFG do MSiT z dnia 22.05.2013r.

Katowice, 22.05.2013 r. Sz. Pani Minister Katarzyna Sobierajska Ministerstwo Sportu i Turystyki Ul. Senatorska 14 00-082 Warszawa Dot.: DP-WP/0201/3/2013/3/3PM

Szanowna Pani Minister,

Nie sposób zgodzić się ze stanowiskiem prezentowanym na spotkaniach oraz komisjach i mediach o poparciu dla potrzeby powołania tzw. Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego. Jako przedstawiciele branży jesteśmy zobowiązani do reprezentowania opinii członków którzy tworzą ŚIT .

Nie możemy zaakceptować stanowiska popierającego potrzebę powołania Turystycznego Funduszu Gwarancyjnego, mamy odrębną opinię oraz propozycje zmierzające do poprawy istniejącego systemu regulacji tej działalności gospodarczej w Polsce.
Nie możemy zaakceptować odpowiedzialności zbiorowej proponowanej w projektach ustawy o TFG oraz prezentowanych w opiniach przez część działaczy turystycznych Dostrzegamy kilka, prostych działań, których wdrożenie walnie przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa turystów .

1.)    Całkowicie podzielamy opinię, że w pierwszej kolejności należy, poprawić ustawę o usługach turystycznych, co powinno w zdecydowanie poprawić działalność biur podróży w Polsce.
2.)    Nowelizacja rozporządzenia MF o zmianie sum gwarancyjnych jest zasadną i powinna zaspokoić bezpieczeństwo turystów w przypadku upadku organizatora, Wiele zależy od następnych regulacji, które są w kompetencjach instytucji i urzędów.
3.)    System bieżącego monitoringu działalności zarejestrowanego organizatora może obsługiwać 1 osoba w każdym województwie (czasem 2 osoby). Wystarczy np. stworzyć proste narzędzie internetowe, określić obowiązki i odpowiedzialność organizatora, osoby fizycznej pod odpowiedzialnością karną za prawidłową bieżącą ewidencję.
4.)    Wiele innych regulacji i zabiegów, które można stworzyć leżą po stronie instytucji oraz urzędów, aby nie spychać całkowitej odpowiedzialności moralnej i finansowej na uczciwie pracujące podmioty polskiej gospodarki.

Wyrażamy gotowość w pracach nad rzeczywistą regulacją tego sektora działalności regulowanej.

Jako środowisko zrzeszające głównie małe i średnie podmioty( wkład sektora turystyki w PKB Polski wynosił 5-6% w tym zdecydowana zasługa właśnie tych małych i średnich podmiotów).
Oczekujemy uczciwego i równoprawnego traktowania przez naszych reprezentantów począwszy od działaczy a skończywszy na naszych delegatów w urzędach i instytucjach.
W sprawie TFG nie sposób nie zadać pytań:

- O ile po wprowadzeniu Funduszu wzrosną dla legalnie i uczciwie pracujących podmiotów w branży?
- Kto będzie płacił na TFG, a kto reguluje działalność biur podróży, kto odpowiada? finansowo planuje się obciążyć uczciwie pracujący podmiot?
- Jakie jest uzasadnienie powołania przy TFG biura obsługi, które ma generować aż tak duże koszty?
-Jakie byłyby kompetencje, uprawnienia do osób zatrudnionych w TFG?

Komu będzie nadzorczo podlegał TFG w kwestii generowanych kosztów własnej działalności ?

Kompetencje obsługi powstałej szkody po upadku biura podróży powinny spoczywać na Urzędzie Marszałkowskim, gdyż to w jego kompetencji leży wydawanie zaświadczenia o działalności i kontrola konsekwencji z tym związanych. Należy określić jak i kto jest odpowiedzialny za sytuację, gdy suma gwarancyjna okazuje się niewystarczająca. Wydaje się w świetle powyższego, iż wyłącznie Urzędy Marszałkowskie mogą to zrobić najtańszym kosztem dla branży i Skarbu Państwa.

Czy w opracowywaniu założeń do projektu TFG uwzględniona została opinia : BAS-WAP-1912/12, zrobiona dla: Posła Ireneusza Raśa (Przewodniczącego Komisji Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki) w sprawie: INFORMACJA na temat regulacji prawnych służących ochronie konsumentów usług turystycznych oraz rozwiązań dotyczących gwarancji finansowych i systemów ubezpieczeń biur turystycznych w wybranych państwach Unii Europejskiej (Czechy, Dania, Francja, Hiszpania, Niemcy, Węgry, Wielka Brytania).
W danym dokumencie brak wskazania obowiązku opłacania 2-dwóch filarów zabezpieczeń dla organizatorów. Jeżeli występuje opcja funduszu jest tylko opcją fakultatywną, tworzona i zarządzana wyłącznie przez zrzeszone w niej podmioty (np. Francja).
Chcemy zauważyć, że czasem mówi się o wypłacaniu proporcjonalnym powstałej szkody. W Wielkiej Brytanii, fundusz jako opcja; składki były 1 GBP , teraz 2,5 GBP, a gdy  okazało się że coś brakło Państwo wystawiło gwarancje!

Nie wyrażamy aprobaty dla idei, powołanie obowiązkowego TFG w tym nadzwyczajnego nadzoru nad branżą w tym nieograniczonych kompetencji dla bliżej nie określonej grupy ekspertów.

Śląska Izba Turystyki

autor: Śląska Izba Turystyki, data dodania: 24.05.2013, 00:00
źródło: Śląska Izba Turystyki

Komentarze do wiadomości

Na razie nikt nie dodał jeszcze komentarza. Bądź pierwszą osobą która pozostawi tutaj komentarz.

Napisz komentarz

Wypełnij wszystkie pola.